Má smysl esim?
Jsem teď na Seychelles používal Red Bull Mobile a dobrý - 1GB za 3€ vyšlo výrazně levněji než SIM na místě. Stačily mi teda 2 GB, což taky hraje roli. A samozřejmě je to takhle super pohodlný. Nemuset na místě nic řešit.
Ale nevím, jestli tu zazněla jedná nevýhoda eSim - nemůžete si vybrat operátora. Ve Francouzské Polynésii s tím mělo problém pár lidí, co se spolehlo na Airalo - to totiž jelo na Vodafonu, kterej měl mizerný pokrytí mimo Společenské Ostrovy. Já byl se SIMkou od Vini v pohodě...
20% sleva na airalo pres proklik na visa.com
https://usa.visa.com/en_us/visa-...alo/165860
v appce se sleva automaticky aktivuje v kosiku.
Nechápu to posedlost Airalem, to je snad aktuálně nejdražší poskytovatel a nikdy jsem nenašel deal, kde by byli levnější než konkurence. Kupoval jsem teď Turecko 5GB na 30 dnů, Bnesim cena 2,60 eur, Airalo stejné 11 eur.
Trošku se tu rozepíšu o aplikaci ROAM (https://play.google.com/store/ap...p.metablox ). Do domácího rozpočtu už přinesla >30$ a cca dalších 250 MB bonusových dat.
Primárně je to aplikace pro eSIM. Pomocí promo kódu a různých fičur v appce se dalo získat 1,4 GB dat. Kód ESIM20 už nejspíš nefunguje
Zajímavější způsob jak v ní získat výhody je přes free wifiny. V aplikaci je databáze bezplatných wifin včetně těch s heslem. Jednak tak můžete v zahraničí ušetřit na datech, ale bez připojení se nezobrazí nejbližší wifi...
Za přidání nové wifi nebo připojení k už k přidané wifi získáváte body.
- nová wifi: 100 bodů
- existující wifi: 5 bodů + 10 extra bodů nebo 5 MB dat pro eSIM + samolepku
Body můžete pálit v burning poolech. Jsou dva hlavní pooly "general" a "sticker". Pro jeden cyklus pálení potřebujete aspoň 500 bodů. Po spálení dostanete kryptoměnu ROAM. 1 ROAM se nyní obchoduje ~0,35 USD.
Množství bodů potřebných pro zisk 1 ROAM je pohyblivé. Závisí na vytížení sítě. V general burning poolu se pohybuje kolem 450-550 bodů. Ve sticker burning poolu k pálení potřebujete i samolepku (1 samolepka umožňuje spálit 50-100 bodů podle druhu) a pohybuje se mezi 180-350 body za 1 ROAM. Přesun na burzu/do kryptopeněženky stojí 2 ROAM (pro úplnost).
Existuje tam i systém referalů, kdy za novou dušičku dostanete 30 bodů. To ale není moc. Pokud to někdo chce zkusit -> 63164580
Za uložení 500 ROAM v aplikaci se dá získat solidní měsíční porce dat, ale tam fakt nejsem.
EDIT: Ale jako hlavní zdroj obživy fakt ne. Když si to člověk přepočítá vychází to cca na 3$/hod. A to musí mít jednu novou wifinu za druhou. Nicméně použitelné při čekání na letištích nebo na polovičku v nákupáku.
Něco málo k Jetpac: vyzkoušel jsem tarif pro nováčky 1GB za 1 USD, esim nainstaloval do iPhonu a těšil se. V Praze na letišti před odletem otestováno, data fungují. Teď jsem v centru Tirany a data nic. Zevluju do toho už dvě hodiny, nastavil jsem kdeco, data nejedou.
Jsem rád, že mě to stálo jen dvacku, protože tohle se nepovedlo. Zlatá MTX, ta mi jela na celém Balkáně.
Pokud někdo chce slevu 3 USD na kolet - za doplatrk 1-2 USD máte základní ESIM s 1-3GB dle destinace tak zde je kod: G9AKT8V2
KOLET app - G9AKT8V2
Za mě pohodová appka a často levnější než AIRALO :))
JETPAC mi také funguje, ted je fajn že ma každa appka akce a tak se da pak za par korun pořidit internet na cesty :)